RIVERBEND RESIDENCE


This residence for a family of 4 was to be located in a valley along the Mattole River in northern California. I really pleased with the way the design turned out.  Unfortunately the owner passed away shortly after the drawings were completed, so the house was never built.  It  was designed to be built on a 2′ high earth platform to raise it out of the flood plane. The 2650 sq. ft. house is all on one level. The floor plan mimics the bend in the river. The central entry/ great room section is in the center, dividing the private bedroom wing (north end) from the dining/ kitchen/ family room wing (south end). There are large terraces on the west side overlooking the river. The patio off the dining room is trellised for shading outdoor dining and there’s a 9′ deep covered patio off the family room.

The structural system is slab on grade with 10″ thick Rasta ICF walls. There are many nice details throughout house. Please take some time to study the drawings a little.  The style is sort of Michael Graves/ Mediterranean. There are a dozen cast stone Truscan colums and lots of arched windows. There are high open beam ceilings with many Kalwall Skylights. The main entry is quite formal: symmetrical, curved glass block walls, high arched entryway, entering into a large tile atrium. The entrance to the Great Room is also a high arch, 25″ thick. The Family Room and Great Room roofs are supported by timber beam trusses that sit on concrete pilasters protruding from the walls. The walls are covered with stucco on the outside and plaster on the inside. Deep relief EPS/ fiberglass was used for crown molding, an exterior band, cornices and around the openings.

If anyone has a lot where a building this shape would work the plans are all finished and available at a discount price………


Copyright © Timothy Clark 2017. All rights reserved.
Website Designed by Yvonne Hendrix and modified by BePresents.com. Website maintained by